Bijlagen

Bijlage VI Beleidsinhoudelijke wijzigingen

Begroting 2024
wat gaan we daarvoor doen?

Afwijking
zowel inhoudelijk als in tijd en/of middelen plus verklaring en eventuele (voorgestelde) bijsturingsmaatregelen

Plan Binnenstad 2030
Aan het Plan Binnenstad 2030 is een uitvoeringsprogramma gekoppeld waarmee sinds 2021 wordt ingezet op een toekomstbestendige binnenstad. Deze lijn wordt de komende jaren voortgezet. Ook aan de projecten voor de stadsdeelcentra van Tegelen en Blerick, op basis van de plannen 'Samen Vooruit', wordt reeds uitvoering gegeven en die lijn wordt de komende jaren voorgezet, met name met het herinrichten van de openbare ruimte in grote delen van deze centrumgebieden. Bij de herinrichting van (een deel van) de Antoniuslaan in Blerick wordt de Carlysplaats en het parkeerterrein voor de Antoniuskerk ook opnieuw ingericht. Met deze herinrichting kan het parkeerterrein deels worden gebruikt door de kerk en deels als openbare parkeerplaats ten behoeve van het centrum van Blerick.
De benodigde inspanningen om het Plan Binnenstad 2030, alsmede de plannen voor de centra van Tegelen en Blerick, succesvol ten uitvoer te kunnen brengen vragen meerjarige investeringen.
Veranderend en toenemend gebruik van de binnenstad vraagt om een integrale visie op de ruimtelijke kwaliteit: hoe kunnen we de uiteenlopende belangen en doelen/ambities op een evenwichtige manier verenigen en hoe vertaalt zich dat in gebouwen en de openbare ruimte? Doel is om de identiteit, uniformiteit en het onderscheidend karakter van de Venlose binnenstad te behouden en te versterken. In samenspraak met belanghebbenden wordt een beeldkwaliteitsplan voor de historische binnenstad (inclusief Maasfront, Singelzone en Julianapark) opgesteld.

Geen afwijking.

Reclamebeleid
Het huidige reclamebeleid voor de hele gemeente is verouderd en zal in 2024 worden herzien. Het nieuwe reclamebeleid moet toezien op reclamevoering in onder andere de (kern) winkelgebieden, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Een nieuw reclamebeleid voor de hele gemeente is wenselijk om daarmee in te kunnen spelen op actuele ontwikkelingen en nieuwe technologieën op het gebied van reclame-uitingen. Het draagt bij aan betere regie op reclame-uitingen ten gunste van een aantrekkelijke fysieke leefomgeving en economisch sterker Venlo.

Het opstellen van nieuw reclamebeleid wordt in 2024 gestart en naar verwachting in Q1 2025 voorgelegd aan de raad.

Ook in 2024 wordt, samen met de binnenstadspartners, een aantal projecten uit het gezamenlijk opgestelde Plan Binnenstad 2030 voortgezet. Doel is om de aantrekkingskracht en ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te versterken voor onze bezoekers, ondernemers en inwoners door het toevoegen van groen op cruciale locaties en langs gevels op looproutes. Vanuit de vastgestelde Integrale Visie Openbare Ruimte (IVOR) en de Agenda Groen & Water (AGW) zijn deze ambities vastgelegd met als vertrekpunt om een gezonde en prettige leefomgeving voor iedereen als basis te kunnen bieden. Het plan Binnenstad 2030 vormt een gedegen en gedragen basis voor de uitvoering van deze ambities. Vervolgens zijn in nauwe samenwerking met lokale stakeholders locaties en route aangewezen. Dit zijn locaties die erg versteend zijn of waar aanvullend groen de meeste impact heeft. Ook in de stadsdeelcentra liggen soortgelijke opgaven van herpositionering, hergebruik en het verbeteren en vergroenen van de openbare ruimtes, met een duidelijke focus op het verbeelden van de eigen identiteit. Zo hebben zowel Tegelen als Blerick zelf een plan ontwikkeld “visie openbare ruimte”. Het visiedocument is voor beide stadsdelen door de gemeente omarmd als inspiratie en uitgangspunt. De aan het plan Binnenstad 2030 gerelateerde (proces-)kosten zullen deels  ten laste van het Transformatiefonds gebracht worden en deels ten laste van de reguliere exploitatie. Het Transformatiefonds is daarmee één van de instrumenten voor de uitvoering. Voor het centrum van Tegelen zijn de plannen al dusdanig uitgewerkt dat hiervoor in 2023 een krediet beschikbaar is gesteld en de uitvoering wordt voorbereid. Ten aanzien van het centrum van Blerick vindt aansluiting plaats, zowel voor wat betreft de inhoud als de fasering, bij het in uitvoering zijnde Centrumplan Blerick. Wij dragen derhalve bij door te investeren in de openbare ruimte, maar ook door intensief samen te werken met de ondernemerscollectieven en hun centrummanagers. De ondernemerscollectieven worden deels bekostigd door financiële bijdragen van de ondernemers in de vorm van een BIZ bijdrage (belasting) en deels door een gemeentelijke subsidie. De inkomsten uit de BIZ bijdragen worden op basis van de BIZ verordening (2021-2025) gebaseerd op de WOZ waarden van de panden in de stadsdeelcentra. In de afgelopen jaren zijn deze WOZ-waarden gedaald, waardoor de BIZ inkomsten ook dalen. Deze ontwikkeling staat haaks op de prijsstijgingen voor vrijwel alle activiteiten die worden uitgevoerd vanuit het ondernemerscollectief, zoals het organiseren van evenementen en markten, het uitvoeren van promotie en marketing en het sfeervol inrichten van het centrum, bijvoorbeeld in de feestmaanden. We stellen voor om voor 2024 en 2025, zowel voor Blerick als Tegelen een bedrag van € 15.000,= per jaar toe te voegen aan de bijdrage aan de BIZ.

Geen afwijking

Stadhuis
Op de Markt, het kloppende hart van de binnenstad, staat beleving centraal. De vele terrassen op het plein zorgen voor een aangenaam verblijfsklimaat. Door het jaar heen is de Markt op diverse momenten ook de centrale plek voor evenementen. Historische gevels op de Markt leveren een essentiële bijdrage aan beleving en sfeer. De afgelopen periode is flink geïnvesteerd in het opknappen van panden en gevels om en nabij het meest monumentale plein van de stad. In 2023 wordt het onderzoek afgerond voor groot onderhoud van het belangrijkste gebouw: het stadhuis. In 2024 zijn onderhoudswerkzaamheden voorzien, ook zullen daarbij de beschadigingen en vervuiling van de gevels van de afgelopen eeuw worden aangepakt. Om het monumentale stadhuis (nog meer dan nu) dé blikvanger van de binnenstad te laten zijn zullen we voorstellen indienen voor het onderhoud. Daarnaast wordt verkend hoe het gebruik van het stadhuis en de directe omgeving kan bijdragen aan een uitnodigende en klimaatbestendige binnenstad. Deze voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken worden gedekt door het beschikbare voorbereidingskrediet. Voor de uitvoering zullen deels bestaande budgetten - zoals het meerjarenonderhoudsbudget - worden ingezet en voor een deel van de kosten zullen aanvullende middelen in 2024 worden voorgesteld.

In 2024 wordt het onderzoek afgerond voor groot onderhoud van het belangrijkste gebouw: het stadhuis. In 2025 en 2026 zijn onderhoudswerkzaamheden voorzien, ook zullen daarbij de beschadigingen en vervuiling van de gevels van de afgelopen eeuw worden aangepakt. Om het monumentale stadhuis (nog meer dan nu) dé blikvanger van de binnenstad te laten zijn zullen we voorstellen indienen voor het onderhoud. Daarnaast wordt verkend hoe het gebruik van het stadhuis en de directe omgeving kan bijdragen aan een uitnodigende en klimaatbestendige binnenstad. Deze voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken worden gedekt door het beschikbare voorbereidingskrediet. Voor de uitvoering zullen deels bestaande budgetten - zoals het meerjarenonderhoudsbudget - worden ingezet en voor een deel van de kosten zullen aanvullende middelen in 2025 en 2026 worden voorgesteld.

Culturele basisinstellingen
Er zijn reeds maatregelen genomen om de inflatie te corrigeren voor de (5) basisinstellingen cultuur. Toch blijkt dit niet voldoende om zeker en innoverend de toekomst in te kunnen. Met name voor de bibliotheek, theater De Maaspoort, poppodium Grenswerk en Museum van Bommel van Dam dreigen structurele tekorten, dat zal leiden tot het verschralen van het aanbod. De bibliotheek zal haar maatschappelijke taak niet met dezelfde voortvarendheid uit kunnen voeren. En we willen investeren in nieuwe huisvesting van de bibliotheek in Tegelen en Blerick; de huidige filialen bieden te weinig ruimte om alle taken uit te kunnen voeren. Ook de hoofdvestiging in de binnenstad vraagt om vernieuwing. Het onderzoek hiernaar wordt in 2024 voortgezet. Theater De Maaspoort is een theater voor iedereen en voor elk gezelschap, van amateurkunstvereniging, musical van het Valuascollege tot de professionele producties. Juist de producties die specifiek van en voor de stad zijn, leggen een groot beslag op de begroting van De Maaspoort. Indien de gemeente niet bijspringt zullen hier keuzes gemaakt moeten worden. Bij Grenswerk zal het ook betekenen dat er minder geïnvesteerd kan worden in educatieve projecten, ondersteuning van bands en projecten met en voor de stad. MvBvD maakt onderdeel van het museumkwartier en draagt belangrijk bij aan de (culturele) beleving van de stad. Met blockbusters worden regionaal en landelijk publiek getrokken. Door toegenomen personeel-en materiaalkosten kunnen deze niet meer binnen de huidige begroting bekostigd worden. Gezien de ambities van de stad en de bijdrage die de grote culturele instellingen hier aan kunnen leveren, is dit geen gewenste ontwikkeling. Voor de vier genoemde basisinstellingen wordt daarom voorgesteld de subsidie structureel te verhogen.

Conform besloten

Musea
Venlo kent een groot aantal musea. Van grote gesubsidieerde musea tot hele kleine particuliere museale collecties en alles daartussenin. Bovendien zijn er enkele musea waar geen structurele subsidie aan wordt verleend maar die wel een waardevolle plek hebben in de culturele en museale infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het Missiemuseum. De uitdagingen van de museale sector vragen een meer specifieke aanpak, een visie naast de algemene cultuurvisie. In 2024 gaan we een museumvisie opstellen waarin we de museale infrastructuur in samenhang willen bekijken op de waarde voor de stad, voor het land en voor de (Eu-)regio.
In afwachting van het nog te ontwikkelen museumbeleid stellen we voor om het Missiemuseum in 2024 eenmalig te ondersteunen met een bedrag van € 255.000. Met dit bedrag kan het museum ook in 2024 de huidige activiteiten voorzetten. Voor de lange termijn zijn de exacte huurkosten nog onbekend; in 2024 is dit gelijk aan de huidige kosten. Zonder financiële ondersteuning vanuit de gemeente zal het Missiemuseum haar deuren moeten sluiten.

Museumvisie is eind 2024 afgerond

Grootstedelijk evenement
In het najaar van 2024 zijn we voornemens een grootstedelijk evenement op het gebied van kunst en cultuur te organiseren. Onderdeel daarvan wordt een grote overzichtstentoonstelling van de in Venlo geboren Evert Thielen in Museum van Bommel van Dam. In de lijn van de ambities van Citybranding grijpen wij deze bijzondere expositie aan om een grootstedelijk evenement te organiseren. We plaatsen de kunstenaar, zijn werk en zijn betekenis voor onze stad breed in de etalage door extra activiteiten te organiseren; in het museumkwartier, de binnenstad en betrekken inwoners en ondernemers bij deze bijzondere gebeurtenis. Uiteraard doen we dit in samenwerking met het bedrijfsleven, culturele en maatschappelijke partners. De vorige tentoonstelling van deze kunstenaar heeft geleerd dat het tot veel dynamiek en economische spin-off leidt in de stad. We zien de overzichtstentoonstelling en aanpalende activiteiten als een  mooie aanleiding om Venlo breder te etaleren. Met de overzichtstentoonstelling en de activiteiten is er in het najaar altijd iets te doen in Venlo. We zien deze manifestatie als een pilot om Venlo op het gebied van kunst en cultuur (inter)nationaal op de kaart te zetten. Op basis van een evaluatie kan dit een structureel karakter krijgen.

Geen afwijking.

Niet in de begroting 2024 geplande majeure prestaties/ontwikkelingen

Beschrijving ontwikkeling, inclusief consequenties programmaplan 2024 en middelen

Deze pagina is gebouwd op 08/30/2024 10:56:50 met de export van 08/30/2024 10:46:22